Tuesday, April 19, 2011

MASA HARVEST KANGKUNG

Masa harvest untuk kangkung  (Ipomoea aquatica Forsk)  sudah tiba. Saat yang paling seronok apabila bekerja dengan pertanian adalah masa menuai. Itulah saat yang paling menggembirakan. Maklumlah hari-hari dibelai, disiram, dibaja dan digembur selama hampir sebulan inilah saat-saat yang dinantikan, lebih-lebih lagi para pelajar.

Kangkung mempunyai kandungan vitamin A, vitamin B1, vitamin C, protein, kalsium, fosforos, zat besi, karoten, hentriakontan, dan sitosterol. Kangkung juga boleh digunakan dalam perubatan tradisional seperti mengubati bisul dan memulihkan rambut.

Kangkung yang ditanam di atas batas, tidak la banyak mana.


 Pelajar-pelajar sedang mencabut kangkung.

 Khusyuk pelajar ni mencabut kangkung sampai tak perasan saya ambil gambar agaknya.




 Kangkung yang dibersihkan bagi membuang kotoran.




Menimbang kangkung yang telah siap dibersihkan.
 

Kangkung yang telah siap ditimbang diikat untuk dijual dan dibahagikan kepada pelajar dan selebihnya dijual kepada guru-guru.

 Pelajar-pelajar ini sempat juga mengambil buah pisang dan jantung pisang untuk dibawa pulang ke rumah.


p/s: Berbudi pada tanah

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails