Tuesday, August 3, 2010

MUSIM DURIAN DATANG LAGI

                                           Gambar hiasan

Ya...... musim durian datang lagi. Alhamdulillah...Allah memberi  masyarakat sekitar Ulu Cheka rezeki buah-buahan. Buah-buahan yang lain seperti rambutan, manggis dan langsat pun menjadi juga. Aku rasa seronok  walaupun aku bukanlah penggemar durian. Kalu tidak silap aku,  tahun lepas Daerah Raub yang menjadi buah buah-buahannya..Buat julung kalinya aku menjadi pengutip durian semula setelah hampir sepuluh tahun aku meninggalkan bidang ini. Nak buat camna, pengganggur terhormat macam aku ni pun perlu bekerja. Tapi, adui mak !!! Boleh tahan jugak penatnya... Maklumlah kawasan kebun bukannya bersih sangat, penuh dengan semak-samun. Nak tak nak terpaksa juga menggangkut durian kerana sudah tiada orang lain lagi dan nak cari duit poket. Sambil tu, aku menebas jugak sekitar pokok durian supaya mudah sikit aku mencari durian. Tapi, si sebabkan bising mengadu penat, akhirnya emakku mememulangkan paku buah kerasnya, "kala sedang ni pun tok daye, maca mane nok duduk dekat kapong..?" Adush... kena sejibik kaweh. "Kalu keje maca ni saye nok opoh orang le.. yang penting kebe saye bersih.... hehehehe " jawab ku. Dalam hati  berkata 'entah bila la... nak jadi kenyataan.'


Maklum lah....orang-orang muda semuanya telah berhijrah. Sepupu-sepupu aku semuanya telah berhijrah ke bandar,bekerja, belajar dan adikku pulak sibuk dengan anaknya , Jadi, terpaksa la aku kutip sendirian sementara ibuku menoreh getah.


Semasa mengutip durian, teringat  pulak keseronokkan mengutip durian masa kecil dulu dengan sepupu-sepupu aku, dan juga Allahyarham datuk ku. Cari durian tengah-tengah malam dan kadang-kadang sampai terlanggar pokok koko. Tapi yang tak bestnya akulah yang paling sedikit dapat durian. Sebabnya, aku selalu membuntuti orang. Itu kenangan 20 tahun yang lalu... sekarang sepupu semuanya telah dewasa. Kadang-kadang berebutnya ni seronok juga.

Namun, episod aku sebagai budak pencari durian tidak lama. Akhirnya, aku quit kerana tidak tahan dikejar oleh nyamuk, dihisap darah oleh drakula pacat, dihiris oleh lalang, di hempap durian. Tak sampai sebulan aku bekerja aku telah memberi notis berhenti 24 jam kepada pengurus kebun tu. Aku dinasihatkan oleh pegurus supaya menambahkan stamina supaya mudah untuk memikul durian.


p/s : Berat mata memandang berat lagi bahu memikul durian.... I love u mum.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails