Tuesday, August 2, 2011

ROSELLE

Kali ini saya ingin kongsikan bersama produk hiliran roselle. Pokok ini telah di tanam pada awal tahun. Alhamdullih telah mengeluarkan hasil yang banyak. Tahniah kepada anak-anak murid ku yang rajin menyiram dan  membaja pokok ini... tak lupa juga kepada rakan sekerja iaitu Cikgu Iden, Cikgu Haji dan  Wan.

Bagi memberi semangat kepada anak-anak murid saya telah mengajak mereka membuat jus roselle (cordial) Alhamdullih menjadi juga akhirnya walaupun ini adalah percubaan pertama saya.


                                           Pokok roselle

                                                       Bunga roelle

                                                    Pelajar sendang memetik kaliks roselle.
                                                    Kaliks atau salut bunga yang digunakan untuk membuat minuman, jeli, halwa atau jeruk.
                                                 

                                          Proses membuang biji pada kaliks roselle.


                                        Saya pun turut membantu untuk membasuh kaliks roselle.


                                           Memasak kaliks dengan menggunakan dapur kayu.
                                         


                                          Ya.. kaliks telah mengeluarkan warna merahnya.


                                          Proses mecampurkan gula.


                                          Lebihan kaliks ini boleh digunakan untuk dibuat jem roselle walaubagaimana pun saya belum ada kesempatan untuk memasakkanya.

                                                    Pati roselle.

                                                    Mari minum air roselle yang segar dari ladang kami.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails